Hardhout

Wat is hardhout?

Hardhout komt van loofbomen en wordt ook wel loofhout genoemd. Omdat loofbomen langzamer groeien dan naaldbomen (zachthout) wordt het hout harder. Toch is niet al het loofhout per definitie hardhout. Balsahout is bijvoorbeeld een loofhoutsoort, maar het is erg zacht en niet duurzaam. Andersom is het zo dat het hout van de taxus – een naaldboom – juist hard is. Zo blijkt maar weer dat de uitzondering de regel bevestigt. De term hardhout zegt dus niet automatisch iets over de hardheid of duurzaamheid van het hout, maar in de praktijk wordt de term wel gebruikt voor de hardere en duurzamere houtsoorten.

Waar wordt hardhout voor gebruikt?

Omdat het hout van loofbomen over het algemeen hard en duurzaam is, wordt het voor verschillende constructies buitenshuis gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan:

Vanzelfsprekend is hardhout door de diversiteit aan toepassingen een veelgebruikt product voor hoveniers, boomkwekers, aannemers, loonwerkers en ook particulieren. Of het nu voor een groot bouwproject is of voor een degelijke schutting in de tuin – dankzij duurzaam hardhout staat iedere constructie als een huis.

Meer weten over hardhout?

Behalve dat wij hardhout tegen een zachte prijs aanbieden, delen we graag onze kennis van hout in alle facetten. Heb je bijvoorbeeld vragen over welk type hout geschikt is voor een specifieke klus? Aarzel niet om contact op te nemen. Met plezier dragen wij met vrijblijvend advies constructief bij aan een duurzame basis voor ieder project. Van vissteiger tot tuinhuis en van nieuwbouw tot renovatie.